Ingrediënten
- 2 tomaten
- 4 el olijfolie
- 1 kg lamsvlees (in stukken)
- 2 uien (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook (fijngesneden)
- 1 el kaneel
- 1 tl gemberpoeder (djahé)
- 1 buisje saffraan (zakje 0.05 g)
- 3 el sesamzaad (bakje 100 g)
- 1 bakje amandelen (100 g)
- ½ bakje platte peterselie (a 20 g)
- 200 g gedroogde pruimen
- 2 el honing
Bereiden
- Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Dompel ze 20 sec. in kokend water. Neem ze eruit en laat afkoelen. Pel daarna het vel eraf. Verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in blokjes. Verhit 3 el olie in een braadpan of tajine en voeg het lamsvlees, de ui, de knoflook, de kaneel, het gemberpoeder, de saffraan en peper en zout naar smaak toe. Bak op hoog vuur 5 min. Voeg de tomaat toe en bak nog 5 min. mee. Draai het vuur laag wanneer het vlees mooi bruin is.
- Schep in de tajine of laat in de braadpan. Voeg kokend water toe tot alles net onder staat. Laat op laag vuur 1 uur garen. Roer af en toe om en schenk indien nodig wat kokend water erbij.
- Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan 2 min. Laat afkoelen op een bord. Verhit een klein beetje olie in dezelfde pan en rooster de amandelen in ca. 3 min. knapperig.
- Snijd het blad van de peterselie fijn of koriander en voeg dit enkele minuten voor het einde van de kooktijd toe aan het vlees. Zo ook de honing. Laat de pruimen 4 min. wellen in heet water. Laat uitlekken en wentel door het sesamzaad. Verdeel de amandelen en pruimen over het vlees. Lekker om te serveren met couscous.
Comments