Tasty TIP!

Tomaten zitten vol met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof is een erg gezond antioxidant en is eveneens het natuurlijke pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken.

Koken of rauw?

Bij de meeste groenten gaat koken meestal gepaard met enig verlies aan voedingsstoffen. Tomaten koken veroorzaakt weliswaar een licht verlies van vitamine C, maar het verhoogt sterk de totale hoeveelheid beschikbare antioxidanten en in het bijzonder de super-antioxidant lycopeen. Dit komt doordat bij verhitting de celwanden in de tomaat worden afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een vorm die beter is op te nemen door het lichaam. Verse tomatensaus is dus gezonder dan rauwe tomaten.

Related Posts


Recept Home-made Hummus

Ingrediënten voor 6 porties hummus: 250 gram gedroogde kikkererwten 1 theelepel baking soda 1,5 liter water 270 gram tahin 4 eetlepels vers citroensap 4 geplette knoflookteentjes 100 ml water / kookvocht zout Om erbij te serveren: goede olijfolie, chilipoeder, verse peterselie, extra kikkererwten. 1. Kikkererwten weken: Week de nacht van te voren de kikkererwten in […]

04.08.2018

Recept: lamstajine met pruimen

Ingrediënten 2 tomaten 4 el olijfolie 1 kg lamsvlees (in stukken) 2 uien (gesnipperd) 2 tenen knoflook (fijngesneden) 1 el kaneel 1 tl gemberpoeder (djahé) 1 buisje saffraan (zakje 0.05 g) 3 el sesamzaad (bakje 100 g) 1 bakje amandelen (100 g) ½ bakje platte peterselie (a 20 g) 200 g gedroogde pruimen Bereiden Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. […]

25.07.2018

Recept met groene kool

Heerlijke gewokte groene kool! 1 kg iets kruimige aardappelen 150 g tutti frutti 100 ml heet water 2 el olijfolie 300 g half-om-halfgehakt 1 ui 2 tl karwijzaad 400 g gesneden groene kool 190 g Goudse belegen kaas 48+ (plakken) 100 ml melk 1 el grove mosterd Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook […]

25.03.2018

Comments