Ingrediënten voor 6 porties hummus:

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel baking soda
  • 1,5 liter water
  • 270 gram tahin
  • 4 eetlepels vers citroensap
  • 4 geplette knoflookteentjes
  • 100 ml water / kookvocht
  • zout
  • Om erbij te serveren: goede olijfolie, chilipoeder, verse peterselie, extra kikkererwten.

1. Kikkererwten weken: Week de nacht van te voren de kikkererwten in een grote kom water. De kikkererwten zijn net sponzen en zuigen veel water op, zorg er dus voor dat je vééél water in de kom doet. De volgende ochtend gooi je het water weg en spoel je de kikkererwten goed om.

2. Kikkererwten koken: Zet een pan op het vuur, doe de kikkererwten en 1 theelepel baking soda in de pan en verwarm voor 3 minuten terwijl je goed blijft roeren. Voeg vervolgens het water toe en breng aan de kook. Haal het schuim en de velletjes die naar boven komen er steeds af met een schuimspaan. Kook voor ongeveer 20 – 40 minuten of zelfs nog langer. De kooktijd is erg afhankelijk van de kikkererwten die je gebruikt. Blijf tussendoor goed checken of ze al klaar zijn, je moet ze makkelijk kunnen pletten tussen je duim en wijsvinger.

3. Pureer de kikkererwten: Giet de kikkererwten af, maar bewaar een deel van het water. Doe de kikkererwten in een foodprocessor (of blender) en pureer tot het een stevige pasta is geworden. Voeg de knoflook, tahin, het citroensap en 1,5 theelepel zout toe terwijl de food processor nog draait. Voeg daarna het water (ongeveer 100 ml) toe om de hummus tot de juiste dikte te krijgen. De hummus wordt weer dikker na een aantal uur dus maak hem iets dunner dan je eigenlijk zou willen. Pureer in totaal voor ongeveer 5 minuten. Doe de hummus in een kom en laat nog een half uurtje rusten.

4. Dien op: Dien de hummus op in een mooi schaaltje. Wees niet zuinig met de olijfolie en maak af met chilipoeder (ik gebruikte cayennepeper) en verse peterselie. Als je slim was, heb je wat kikkererwten achter gehouden (was ik vergeten, oeps!) en dan kan je deze als topping gebruiken voor je hummus. Eet de hummus als dip met warme pitabroodjes.

Related Posts


Wist je dat ?!?

Tasty TIP! Tomaten zitten vol met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof is een erg gezond antioxidant en is eveneens het natuurlijke pigment waaraan tomaten hun rode kleur danken. Koken of rauw? Bij de meeste groenten gaat koken meestal gepaard met enig verlies aan […]

25.07.2018

Recept: lamstajine met pruimen

Ingrediënten 2 tomaten 4 el olijfolie 1 kg lamsvlees (in stukken) 2 uien (gesnipperd) 2 tenen knoflook (fijngesneden) 1 el kaneel 1 tl gemberpoeder (djahé) 1 buisje saffraan (zakje 0.05 g) 3 el sesamzaad (bakje 100 g) 1 bakje amandelen (100 g) ½ bakje platte peterselie (a 20 g) 200 g gedroogde pruimen Bereiden Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. […]

25.07.2018

Recept met groene kool

Heerlijke gewokte groene kool! 1 kg iets kruimige aardappelen 150 g tutti frutti 100 ml heet water 2 el olijfolie 300 g half-om-halfgehakt 1 ui 2 tl karwijzaad 400 g gesneden groene kool 190 g Goudse belegen kaas 48+ (plakken) 100 ml melk 1 el grove mosterd Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook […]

25.03.2018

Comments